AMBASADOR

Što se dogodi kada vrlo bijeli europljanin kupi diplomatski status i preko noći postane afrički diplomat u jednoj od nazadnijih afričkih država? Zagonetni, čudni i dekadentni bijelac s diplomatskom putovnicom stiže u Centralnu Afričku Republiku kako bi vodio diplomatsku misiju za Liberiju. Službeno, on je tu kao dobronamjerni biznismen koji pokreće tvornicu sa šibicama- upošljava lokalne ljude i uči ih kako izraditi ta jednostavna drvca kojima nastaje vatra. Neslužbeno, on je tu kako bi se dočepao dijamanata. Naoružan jedino diplomatskim statusom i “omotnicama sreće” naš diplomat penje se na društvenoj ljestvici ove nesretne i raspadajuće afričke države.

Ambasador je vanžanrovska tragikomedija o bizarnom i skrivenom svijetu afričke diplomacije gdje gin tonik teče u potocima, a preprodavači dijamanata i korumpirani političari uživaju apsolutnu slobodu. Otkriva nam kako elita arhetipski korumpirane i razrušene afričke države doista funkcionira. Ovaj se film na nov način odnosi s rasnim tenzijama i dovest će do drukačijeg prikazivanja i shvaćanja Afrike ubuduće, u filmovima i dokumentarcima. Ukratko, ovo je Afrika kakvu doista nikad niste vidjeli.

Festivali:

Leuven Docville, Belgija – nagrada za političku osviještenost /Geneve – Švicarska Forum o ljudskim pravima – nagrada za najbolji dugometražni film/Sundance film festival 2012-SAD/ IDFA 2011 - Amsterdam –Nizozemska/ Karlovy Vary 2012-Češka, Zagreb Dox-Hrvatska/ Transilvania International Film Festival – Rumunjska/ Thessaloniki Documentary Film Festival – Grčka/ Seattle International Film Festival – SAD / Reykjavik international film festival – Island / Moscow International Film Festival – Rusija /Berlin Film Festival Njemačka /Wellington Film Festival - Novi Zeland/Helsinki film festival - Finska 

Recenzije:

Ćelav s bradom, jahaćim hlačama i čizmama do koljena Brügger se u Ambasadoru pokazao kao “diplomat” poputi Müllera iz Tin Tina. To je dizajn koji pali i podcrtava groteskne trenutke filma.   

Jacob Wendt Jensen, Berlingske

Može se činiti kao Borat, no Brüggerov  je dokumentarac komični pogled na ne tako smiješan svijet.  

Karsten Kastelan, hollywoodreporter.com

Ako je ikad postojao dokumentarist čeličnih muda i istančanog nosa za komediju i ironiju- to je Mads Brügger.

Amber Wilkinson, eyeforfilm.co.uk

Ne iznenađuje što je ovaj dokumentarac od početka svog prikazivanja u svijetu započeo mnoga šuškanja i kontroverze- recimo, što je s Nizozemskim biznismenom koji je redatelju pribavio diplomatsku putovnicu?! -

Ard Vijn, twitchfilm.com

Riskantan podvig, ali Brügger uspjeva i Ambasador postaje jedinstven slučaj u subkategoriji dokumentaraca o afričkoj poltici.

Peter Knegt, indiewire.com

Centralana Afrička Republika prikazana je kao imperijalističko igralište, gdje je mito dio poslovne komunikacija jednako kao i razmijenjivanje vizitki; farsa u kojoj ne možeš razaznati tko je plaćenik, a tko vladin dužnosnik.

Ray Greene, boxofficemagazine.com

Iskreno,  Ambasador -igrani film bio bi presmiješan, no kao dokumentarac doista zaprepaštava. Cijelokupna korupcija koju Brügger hvata na filmu je toliko sveobuhvatna i raširena. Još jedan film koji morate vidjeti da biste vjerovali!                                                     

Joe Bendel, libertasfilmmagazine.com

O autoru

 

Back to Top