DUHOVI CITÉ SOLEILA

Dva sata udaljen od obale Miami Beacha leži Haiti, skutren pored Dominikanske Republike, zaboravljen od ostatka svijeta. Zemlja je to siromaštva, očaja i nasilja. Ali za većinu ljudi koji nikada nisu nogom kročili na Haiti, pakao je jedina riječ koja uistinu može dočarati tamošnji način života. Tamo se odvija film 'Duhovi Cité Soleila'.
Stvarnost života na današnjem Haitiju odvija se pred našim očima dok intimno upoznajemo dva brata i njihove priče. To su 2Pac i Bily, haićanski vođe bande koji nastoje donijeti ispravne odluke u svijetu u kojem odlučivanje uopće nije moguće.
Film daje neograničeni uvid u međusobnu ljubav i mržnju dvojice braće, njihov ljubavni trokut s Lele, francuskom humanitarkom i njihov neugodni pakt s predsjednikom Aristideom koji se očajnički bori za ostanak na vlasti u 2004. Govoreći jezikom nasilja i znajući da je preživljavanje iz dana u dan vrlo neizvjesno, 2Pac i Bily trude se stvoriti bolji život za sebe i svoje ljude.
'Duhovi Cité Soleila' priča je o mladim naoružanim ljudima iz siromašne četvrti koje drugi iskorištavaju za svoje političke ciljeve. To je svjedočanstvo o očajničkim snovima u getu u kojem je čovjek čovjeku vuk. Priča je to o bratskoj ljubavi i bratskoj mržnji. Cainu i Abelu. Dok hip-hop i rap čine neizostavni dio njihove očajničke nade za opstankom u Cité Soleilu – najopasnijem mjestu na svijetu.

Nagrade:
2008. / Directors Guild of America - Outstanding Directorial Achievement in Documentary - Asger Leth

Recenzije (izbor):
'Ovo je jedan od najopasnijih filmova koje sam ikad pogledao. Dobijate dojam da je redatelj riskirao vlastiti život za svaki kadar'

'Film je dobar koliko i bilo koji politički triler – ali je stvaran'
Henry-Alex Rubin, redatelj filma 'Murderball'

‘Šokantan primjer Cinema Veritea'
Anne Thompson, Washington Post

'Pomislio sam da me netko ubacio usred reality showa koji je izmakao kontroli'
Patrick Goldstein, The Los Angeles Times

'Priča koja nadilazi granice žanra i politike. Univerzalna, epska priča poznata od pamtivijeka o nadi, ljubavi, snovima, smrti i začaranom krugu nasilja i siromaštva. Ovo je film koji je toliko snažan da će na sve nadživjeti'
George Hickenlooper, izvršni producent

‘Ovo je vjerojatno najbolji dokumentarac koji sam ikad gledao i trebao bi ući u školski kurikulum kao i Hotel Rwanda'
Terry George, redatelj filma 'Hotel Rwanda'

‘Vrući soundtrack haićanskog rappera Wyclefa Jeana’
The Hollywood Reporter

O autoru

 

Back to Top