SNAJKA: DNEVNIK OČEKIVANJA

Snajka: Diary of Expectations, Tea Vidović Dalipi, HR, IT, XK, 75', 2023.

Suživot na bojnom polju obiteljskih očekivanja

Snajka: Dnevnik očekivanja je participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustiti će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi. Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima. Tea i Mirsad će roditeljima uporno pokušavati biti poslušna djeca, a svojoj kćerkici Fridi slobodoumni mama i tata što se čini kao nemoguć zadatak, svoj ljubavi unatoč.

O autoru

 

Nagrade:

DOKUFEST – nagrada publike / svjetska premijera, SARAJEVO FILM FESTIVAL, MAKEDOX, LIBURNIA FILM FESTIVAL, RAB FILM FESTIVAL – RAFF - film zatvaranja, SLOBODNA ZONA - posebno priznanje, POREČDOX - film otvaranja, VERZIO FILM FESTIVAL - Doc Future Award (najbolji debitantski film), FIBULA, NEPAL INTERNATIONAL HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

Recenzije:

'Snajka: Dnevnik očekivanja' treba smatrati filmskim uspjehom, pogotovo za prvi film kroz koji su stečene filsmke vještine. Međutim, vrijednost filma kao elokventnog početka za uspostavljanje dijaloga među kulturama čak je i veća od toga.
- Marko Stojljiković, Cineuropa

'Snajka: Dnevnik očekivanja' priča je u kojoj ne nedostaje ni drame, ni akcije, ni zapleta, ni raspleta i toliko je zapravo dinamična da se čini da bi se po njoj mogao snimiti igrani film.
- Jelena Ružić, Večernji list

Autorska suspregnutost Tee Vidović Dalipi vrijedna je divljenja. Njezin je melankolični neorealizam i neposrednog snimateljskog zadatka lišen bilo kakve komentarske tezičnosti, a trpka svedenost gole stvarnosti prodire nam do kosti i srca. Veliki filmski događaj, parče doxa kojeg bismo morali uzimati češće od antibiotika.
- Davor Špišić, Telegram

Ritmički vrlo precizno montiran film, koji teče poput sirupa. Pun zabavnih anegdota i vrijednih rasprava…
- Murat Türker, Biamag

Film koji bi svi mi trebali pogledati…
- Ballsor Hoxha, Kultplus

Tea Davidović Dalipi je svoj filmski prvenac napravila s velikom nežnošću i razumevanjem, uprkos tome što se ranije nije bavila filmskim poslom. Snajka je na kraju veliki uspeh, priča o ljubavi i porodici, o razumevanju i nerazumevanju. Vidović nas uči kako se živi s drugima: nije ljubav uvek lepa, nije razumevanje uvek lako.
- Milan Živanović, XXZ portal

U većini odabranih scena, autorka zadržava autentičnost u portretisanju svog supruga, ne manipulišući pritom patosom ili pak stereotipnim profilisanjem pripadnika određene manjine. Autorka vešto produbljuje osnovno pitanje kulturoloških očekivanja, pretvarajući film u verodostojan I slojevit prikaz onoga što ista podrazumevaju. Time, dalje, pažljivo obrađuje lokalne specifičnosti i, kroz njih, opšte, univerzalne dileme.
- Isidora Mitri, FCS

Dopustite da zamišljamo da je ovaj film glasnik boljeg doba za romsku vidljivost I reprezentaciju, i da nas u bliskoj budućnosti čekaju filmovi romskih redatelj(ic)a – svih vrsta, rodova I žanrova – autentični, beskompromisni, kamerom u čelo, sve po spisku.
- Mima Simić, Kulturpunkt

'Snajka: dnevnik očekivanja' o braku Zagrepčanke i Roma s Kosova filmska je lekcija iz tolerancije.
- Zrinka Pavlić, tportal

Back to Top