MIÚCHA: GLAS BOSSA NOVE

MIÚCHA - THE VOICE OF BOSSA NOVA, Liliane Mutti & Daniel Zarvos, Brazil, SAD, 2022., 98’, 12+

Neopjevana kraljica bossa nove.

MIÚCHA: GLAS BOSSA NOVE iz feminističke perspektive govori o povijesti tog sjajnog glazbenog pravca. Ispričana je kroz ekskluzivne 16mm kućne filmove, dnevnike, pisma i osobne glazbene snimke Miúche i João Gilberta. Film pokriva vremenski raspon od 20 godina, od 1962. do 1982. - Miúchinu borbu da postane pjevačica i njezin turbulentni brak s Joãom Gilbertom koji se danas smatra pionirom bossa nove. Usponi i padovi ovo dvoje umjetnika potpuno su u skladu s turbulentnim vremenima u kojemu su živjeli, a trenutke njihovih uspjeha, siromaštva i ludila savršeno prenose Miuchini dnevnici, pisma i akvareli.

Miúcha je jedina umjetnica koja je skladala, snimala i nastupala sa zlatnim trojcem bossa nove - Tomom Jobimom, Viniciusom de Moraesom i Joãom Gilbertom. Ona je anti-muza koja cvate i razbija muški narativ, te priča dosad neispričanu priču o ovom brazilskom glazbenom fenomenu.


 

O autoru

 

Nagrade:

Telluride Film Festival 2022, Toronto IFF 2022, Festival Do Rio 2022, IDFA 2022, FIPADOC 2023, Göteborg FF 2023, CPH:DOX 2023, Millenium Docs Against Gravity 2023

Recenzije:

Cool i ležeran poput same bossa nove.
- Original Cin


Čak i oni koju su mislili da znaju sve o Miúchi, naučiti će mnogo iz ovog pažljivo istraženog portreta koji ispituje njezine uspone i padove, kako u glazbi tako i u životu.
- THE ARTS FUSE
 

Back to Top