LJUBAV, SMRT I NJEMAČKE MARKE

LOVE, DEUTSCHMARKS AND DEATH, Cem Kaya, Njemačka, 2022, 99’, 12+

Uzbudljivo glazbeno putovanje turskih gastarbajtera koji su u tuđinu ponijeli komadić domovine.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća veliki broj turskih migrantskih radnika počeo se prelijevati iz ruralne Anadolije u toliko željenu „Alemaniju“, zemlju meda i mlijeka, mitsku Zapadnu Njemačku. Doseljenike je od početka, kao nezaobilazan dio kulture, pratila njihova glazba – djelić doma u stranoj zemlji. Tijekom godina, nezavisni glazbeni smjerovi koji nisu postojali ni u njihovoj domovini razvijaju se u Njemačkoj. Nova scena bila je i komercijalno značajna pa je tako u zlatno doba generirala ogromne profite, a zavičajni klubovi poput kultnog Türkische Bazara u Berlinu, iako medijski potpuno nezamijećeni, vikendima su “pucali” od posjetitelja, a novac od programa “kupio se metlom”. Nasilje uzrokovano rasizmom prema turskoj zajednici kulminira 90-ih godina, te drugoj i trećoj generaciji odrasloj u Njemačkoj, koja više nije imala domovinu kojoj bi se vratila, rap i hip-hop postaju postaju glas otpora.

Redatelj Cema Kaya u formi dokumentarnog eseja donosi dosad neviđenu priču o nezavisnoj glazbenoj kulturi turskih imigranata i njihovih potomaka u Njemačkoj, prikazujući na zabavan, složen i dinamičan način, prepun ritma, snažan duh i energiju jednog vremena. Film je premijerno prikazan u programu Panorama filmskog festivala u Berlinu gdje je osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarni film.

O autoru

 

Nagrade:

BERLINALE PANORAMA 2022 – nagrada publikeDocumentarist Istanbul 2022 - FIPRESCI nagrada, Dok Munich 2022 - Nagrada za dokumentarni film Goethe-Instituta, Jihlava International Documentary Film Festival 2022, DOKUFEST 2022  – nagrada publike, INDIELISBOA 2022 – nagrada Indiemusic, DOKKA FILM FESTIVAL 2022 – najbolji film, FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA,  Human Rights Film Festival, German Film Critics Award - nagrada za najbolji dokumentarni film i najbolju montažu

 

Recenzije:

Na kraju dana, 'Ljubav, smrt i njemačke marke' je dokumentarac o prosvjedu, radničkoj solidarnosti, antirasizmu, kao i o radosti i slavlju koje nam je upravo sada potrebno. "Ostajem. Je**** se." 

Jutta Brendemuhl, Goethe Institut

 

Back to Top