JEDRILIČARKE S BRODA MAIDEN

Maiden, Alex Holmes, UK, 2018., 97', 12+

Dvanaest djevojaka. Povijesna utrka. Bitka za ravnopravnost.

Jedriličarke s broda Maiden inspirativna je priča o prvoj ženskoj posadi koja je sudjelovala u jedriličarskoj utrci oko svijeta 1989. godine.

1989. godine 24-godišnjakinja Tracy Edwards postala je skiperica prve ženske posade u povijesti prekooceanske jedriličarske utrke Whitbread (danas poznate pod nazivom Ocean Race). Tracyin san o sudjelovanju u natjecanju nailazio je na brdo prepreka: njezini muški kolege nisu vjerovali da ženska posada može uspjeti, mediji su se kladili na njezin neuspjeh, a potencijalni sponzori godinama odbijali, bojeći se lošeg publiciteta u slučaju da ne prežive. No Tracy je odbila odustati: stavila je svoj dom pod hipoteku, kupila rabljeni brod i okupila tim jedriličarki. Uz podršku svoje izvanredne posade promijenila je svijet sporta.
 

O autoru

 

Nagrade:

Nagrada National Board of Review za najbolji dokumentarni film, uži izbor za Oscara u kategoriji Najbolji dokumentarni film, nominacija za nagradu BAFTA 2020 za najbolji prvijenac, nominacija za nagradu Društva američkih redatelja (Directors Guild of America) za izniman redateljski doseg na području dokumentarnog filma; nagrada kritike (Critics' Choice Award) za najbolji dokumentarni film, Dublin IFF - nagrada publike, Hamptons IFF - nagrada publike u sklopu SummerDocs, Toronto IFF, Sundance IFF, Tribeca IFF

Recenzije:

Uzbudljiv i zapanjujuć!
The Hollywood Reporter
 
Aktualna i relevantna priča o ženskoj snazi i odlučnosti.
Indiewire
 
Za sve žene koje su ikada sumnjale u sebe.
Time Out
 
Jedan od filmova godine. Točka. Kraj priče.
LA Times
 
Jednostavno veličanstven! ✰✰✰✰
Associated Press
 
Avanturistički triler iz stvarnog života.
San Francisco Examiner

Back to Top