STIEG LARSSON: ČOVJEK KOJI SE IGRAO VATROM

THE MAN WHO PLAYED WITH FIRE, Henrik Georgsson, Švedska, 2018., 99’,12+

Nepoznati život autora bestsellera Millenium (Djevojka s tetovažom zmaja)

"Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom" pomno prikazuje nasljeđe i životno djelo slavnog autora Stiega Larssona. Tvorac i autor uspješne trilogije Millennium, prema kojoj je nastalo nekoliko hvaljenih filmova, Larsson je bio predan novinar i pisac čiji je fascinantan i dramatičan život sve do sada bio uglavnom nepoznat. Posvetio se borbi protiv desničarskog ekstremizma u svijetu i širenju poruke da je demokracija pravo za koje se treba boriti. Film prikazuje intervjue s ljudima bliskima Larssonu, kao i nepoznate materijale iz njegovog privatnog arhiva, rekonstrukcije i dosad neviđene snimke.


Film je alarmantan prikaz Švedske od sedamdesetih pa do danas koji, s obzirom na trenutnu političku klimu, neodgodivo podsjeća da je demokracija uvijek u opasnosti. Larsson se predano borio za svoja uvjerenja i kroz seriju Millennium uspio je svoju poruku prenijeti široj publici.

 

O autoru

 

Recenzije:

"Život ovog autora bestsellera bio je jednako uzbudljiv kao i njegova fikcija."
The Hollywood Reporter

"Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom" alarmantan je prikaz Švedske od 1970-ih do danas. S obzirom na današnju političku klimu, film služi kao važan podsjetnik na to koliko je demokracija uvijek u opasnosti.
redatelj Henrik Georgsson

Back to Top