PUTINOVI SVJEDOCI

Putin's Witnesses, Vitalij Manski, Latvija, Švicarska, Češka, 2018., 102'

Vitalij Manski - jedini snimatelj koji je u stopu pratio Putina u usponu na vlast

Manski donosi priču o Putinovu usponu na vlast i položaju koji drži već gotovo dva desetljeća. Film pun nikad viđenog video materijala sa zatvorenih sastanaka, koje Putin baš i ne želi da vidite, njegovih osobnih razgovora s Manskim kao i redateljskih inteligentnih komentara, dopunjavaju svjedočanstava brojnih ruskih političkih teškaša, poput Jeljcina ili Mihaila Gorbačova. Putinovi svjedoci dragocjen su prilog rasvjetljavanju mehanizama koji stoje iza Putinovog dolaska na vlast, njegovog naglog uspona i dva desetljeća duge vladavine, ali i iskaz osobnog žaljenja redatelja što je i sam sudjelovao u kreiranju te slike.

O autoru

 

Nagrade:

Europske Filmske Nagrade 2019. - Dokumentarna selekcija, Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima  – najbolji dokumentarni film, Međunarodni filmski festival u Camdenu – posebno priznanje, Filmski festival u Stockholmu – Brončani konj za najbolji dokumentarni film, IDFA, Međunarodni filmski festival u Torontu, DOK Leipzig, Filmski festival BFI u Londonu, Filmski festival u Corku, Međunarodni filmski festival u Rigi, Film Fest Gent, Međunarodni filmski festival u Brisbaneu, Filmski festival u Adelaideu - nominacija za najbolji dokumentarni film, DocsBarcelona - nominacija za najbolji dokumentarni film, Trieste Film Festival - nominacija za najbolji dokumentarni film i još više od 50 međunarodnih filmskih festivala.

Recenzije:

"Manski je složio ekskluzivni mozaik i isporučio publici pravi subverzivni dokumentarni film koji iz prve ruke svjedoči o diktatorskoj naravi budućeg ruskog predsjednika."
Paula Bobanović, Express

Back to Top