RIZIK

RISK, Laura Poitras, Njemačka, SAD, 2017., 86'

Laura Poitras, Oscarom nagrađena redateljica filma Citizenfour vraća se sa svojim dosad najintimnijim i najprodornijim filmom. Pola desetljeća zatočeništva u malenoj zgradi ekvadorske ambasade u Londonu i sudski procesi koji uvelike prijete opstanku organizacije koju je osnovao i raskolu pokreta koji je nadahnuo, Julliana Assangea, čini se, nisu nimalo obeshrabrili. Od optužbi za seksualno napastvovanje, ležerne mizoginije,  bizarnog posjeta Lady Gage do uplitanja u američke predsjedničke izbore 2016. i kontroverznih posljedica, Poitras bilježi njegovu priču iz dosad neviđene blizine, razapeta između motiva i kontroverze Assangea i njegova unutarnjeg kruga. 

Sniman tijekom šest godina, Rizik je kompleksna i promjenjiva studija ličnosti jednog od najvažnijih igrača novog svjetskog poretka u kojem samo jedan pritisak na tipkovnici može promijeniti tijek povijesti.

 

O autoru

 

Nagrade:

Golden Trailer Awards - nominacija za najbolji dokumentarni film, Sheffield International Documentary Festival - Grand Jury Award nominacija, nominacija za Cinema Eye Honors Awards

Recenzije:

“Nikada do sada niste vidjeli Assangea ovako surovo i izbliza.“
Gizmodo

“Paranoja je akutna i konstantna.”
Newsweek

“Oštar, dirljiv, hladan, nov i potpuno zadivljujuć pogled na čovjeka iza naslova.”
Huffpost

Back to Top