ABECEDA

ALPHABET, Erwin Wagenhofer, Njemačka/Austrija, 107'

Devedeset i osam posto djece rađa se iznimno nadareno. Nakon školovanja, samo ih dva posto to i ostane. Što, dakle, nije u redu s obrazovnim sustavom? To je pitanje na koje filmom Abeceda pokušava odgovoriti redatelj Erwin Wagenhofer. Ključna teza filma Abeceda je da smo na krivom putu kada se radi o obrazovanju djece jer se uništava njihova sposobnost kreativnog mišljenja i stvaranja, a potiče samo učinkovitost I produktivnost. Kroz niz intervjua i primjera širom svijeta, Wagenhofer potkrepljuje svoju tezu i nudi alternativna rješenja temeljena na ideji da će djeca razviti svaki talent koji imaju, ukoliko se pravilno potakne njihov interes.

O autoru

 

Nagrade:

Berlin International Film Festival

International Documentary Film Festival Amsterdam

Viennale

ZagrebDox

 

Recenzije:

„Ne može svatko "pobijediti", film naglašava, sugerirajući da je cijeli društveni sustav slomljen i s previše je pogrešnih pretpostavki zatrovao polje obrazovanja, koje perpetuira njegove probleme“ - Peter Debruge (Variety)
 
„Erwin Wagenhofer u Abecedi objašnjava prinicipe prema kojima istražuje na koji način obrazovni sustav funkcionira na globalnoj razini. Upravo tada udara u „živac“!  - DiePresse
 

Back to Top