SVAKODNEVNA POBUNA

EVERYDAY REBELLION, Arash T. Riahi, Arman T. Riahi, Austrija / Švicarska,  110’, 2013.

Drugačiji svijet je moguć!

Nenasilnim otporom možda ne možemo promijeniti svijet, ali možemo učiniti mnogo. Redatelji su proputovali pola svijeta kako bi donijeli najbolje primjere aktualnih nenasilnih prosvjeda i zaronili u njihove metode, dvojbe i (ne)uspjehe. Od ukrajinskog Femena, srpskog Otpora, američkog Occupy, španjolskih Indignadosa, britanskih Everything Is OK sve do Arapskog proljeća i Zelene revolucije u Iranu. Iako u svakoj od zemalja, pokret ima svoje posebnosti i ne može ih se strpati u isti koš, svi imaju mnogo toga zajedničkog - nenasilni su, horizontalno organizirani, bez vođa i medijski vrlo svjesni i neinstrumentalizirani. 'Svakodnevna pobuna' je najbogatiji pregled aktualnog građanskog neposluha do sad zabilježen na filmu.

O autoru

 

Nagrade:

NAGRADE:
B3 BIENNALE FRANKFURT 2013 - Ben award za najbolji transmedijski projekt / BIOGRAFILMFESTIVAL 2012 - nagrada publike / 5 SEEN FILMFESTIVAL 2014. - Horizonte award / CIVIS 2014 - CIVIS Online Media Prize / CINEMA FOR PEACE 2014. - Najvredniji dokumentarni film godine


FESTIVALI:
IDFA 2013. Amsterdam / HOT DOCS, Toronto / SXSW 2014., Texas / MOVIES THAT MATTER 2013., The Hague / IDFA BY NIGHT 2014. / DOCS BARCELONA 2014. / SARAJEVO FILM FESTIVAL 2014. / DOCUDAYS UA 2014.

Recenzije:

“Mislim da Everyday Rebellion nije samo film koji može nadahnuti ljude, nego film koji tjera ljude da izađu na ulice i bore se za svoja prava. Mislim da je film sam za sebe zapravo veliki prosvjed. To nije samo lijep i zanimljiv film, nego nudi dobre instrukcije aktivistima. Zapravo, možda može izgledati da je film dobar za one koji nisu aktivisti, ali kako sam i sama aktivistica, mogu reći da je film velika pomoć za nas, jer znamo da će ovaj film napraviti puno da nadahne druge da nam se pridruže. Borba svaki dan! Pobuna svaki dan!” - Ina Ševčenko (aktivistica, Femen)

“Ovaj film je autentični filmski doživljaj, ali najvažnije – to je alat novih generacija za pristup i razumijevanje aktivizma i snage koja s njim dolazi.”- Ilse de Mucha Herrera (The Arts Guild)

“...Everyday Rebellion slavi i činjenicu da strastveni miroljubivi aktivisti mogu pokušati - a ponekad i uspjeti – promijeniti svijet.” - Mark Adams (Screen Daily)

“A možda je poanta da moramo učiniti više i da šapat milijuna ljudi ponekad može rezultirati jednim zaglušujućim glasom.”- Adam A. Donaldson (We Got This Covered)
 

Back to Top