PRVE 54 GODINE: SKRAĆENI PRIRUČNIK ZA VOJNU OKUPACIJU

THE FIRST 54 YEARS: AN ABBREVIATED MANUAL FOR MILITARY OCCUPATION, Avi Mograbi, Francuska/Finska/Izrael/Njemačka, 2021, 110', 15+

Kako izvršiti uspješnu okupaciju na najmanje 54 godine?

„Vojna okupacija“ je apstraktan pojam, podložan pogrešnim interpretacija. Što „okupacija“podrazumijeva? Što ljudima znači živjeti pod okupacijom? Koja sredstva treba primijeniti kako bi se okupacija provela? Ovaj film određuje značenje izraza „okupacija“ u obliku „priručnika za vojnu okupaciju“ prema svjedočanstvima ljudi koji su je proveli u praksi.

Redatelj Avi Mograbi ugošćuje gledatelje u svojoj dnevnoj sobi i daje uvid u princip rada kolonijalističke okupacije, logiku u pozadini njezinih praksi te različite načine mišljenja koji se trebaju primijeniti u raznim situacijama kako bi se održala. U svom se predstavljanju Mograbi služi 54-godišnjom izraelskom okupacijom palestinskih teritorija Zapadne obale i Pojasa Gaze kao studijom slučaja. Okupacija iz naše perspektive izgleda poput stvorenja s bezbroj glava. Svaka glava je dobra osoba, koja je služila u izraelskoj vojsci i bila stacionirana na okupiranim područjima, gdje je obavljala zadatke koji su joj zadani, vjerujući kako sudjeluje u ispunjavanju izraelskog koncepta sigurnosti. Gotovo svaki izraelski Židov služio je vojsku i odigrao ulogu, izravnu ili neizravnu, u svakodnevnom održavanju izraelske okupacije Zapadne obale i Pojasa Gaze. Mnogi su naraštaji radnika obavljali prljave poslove, učili tajne zanata i prenosili ih drugima, s oca na sina, kako bi i idući naraštaj znao podmazivati kotačiće vojne kontrole. Šačica njih pojavljuje se u ovom filmu i analizira službu prema svakodnevnim aktivnostima. Ovo su svjedočanstva, a ne mišljenja. Svjedoci u ovom filmu ne opisuju svoje misli ili stavove o onom što su učinili. Jednostavno navode što su činili i govore o radnjama u kojima su morali sudjelovati kako bi okupacija postojala te kako bi se nastavila u budućnosti. Nijedna od ovih aktivnosti nije nužna za opstanak okupacije, no sve zajedno tvore njezinu bit.

 

O autoru

 

Nagrade:

Berlinale Forum 2021 – Posebno priznanje, Visions du Réel 2021 – Međunarodna konkurencija, Yamagata International Documentary FF 2021 – Posebna nagrada žirija, Censurados FF 2022 – Tijera za najbolji cenzurirani film, Gijon IFF 2021 – Distribucijska nagrada, Gijon IFF 2021 – Distribucijska nagrada, CPH:DOX 2021, IDFA FORUM 2020, ZAGREBDOX 2021 – hrvatska premijera

Recenzije:

'Prve 54 godine – skraćeni priručnik za vojnu okupaciju'  je detaljna početnica koja donosi svjedočanstva vojnika prikupljena u sklopu projekta "Breaking the Silence", čiji je smisao upoznati nas s neobjavljenom strategijom izraelske vlade za trajno prisvajanje teritorija.
- Variety

Rastuća kolektivna pripovijest izraelskih građana donosi tračak nade za budućnost, bez obzira što ovaj film tek zaviruje u nju.
- Cineuropa

'Prve 54 godine – skraćeni priručnik za vojnu okupaciju' u potpunosti je prilagođen svojoj didaktičkoj svrsi, ne samo da služi učinkovitom prenošenju informacija, već i poticanju na razmišljanje o njima.
- Screen daily

Back to Top